måndag 6 september 2010

Strategi!

Tydligen ska man ha en klar och tydlig strategi, men vad innebär detta?
Jo, att man har ett mål, samt en väg för att uppnå sitt mål.

Det svåra är inte att välja en strategi, utan att veta att man valt rätt strategi. Varför har just du, valt den strategin, som du använder? Är det pga begränsningar av tillgångar, tid, kunskap eller är det så att du är övertygad om att din strategi ger bäst avkastning?

När väl valet är gjort av strategi, verkar många vara duktiga att följa denna, men innebär det att man kommer att bli rik o enbart göra bra investeringar? Nej! Det innebär bara att du följer den tråd som du drog från första dagen du bestämde din strategi, men är detta rätt? Har du utvärderat din strategi? Får du den avkastning du önskar?

Vad många gör fel i livet, är att fokusera på vinster och när saker går bra, däremot glömmer man gärna det dåliga, men för att förbättra sig så är det definitivt där man ska fokusera. Självklart är det bra att maximera sina vinster, men det är minst lika viktigt att minimera sina förluster.

Lite riktlinjer för investeringar kan vara att man dokumenterar varför man gjorde den. Var det ett val på fyllan, var det ett insidertips, var det ett "säkert köp", var det något proffs som rekommenderade eller var det ren magkänsla?
Vilka av dina investeringar brukar du förlora pengar på? Vad ligger till grund för dessa förluster? Vad hade du kunnat göra bättre? Kan det vara så att du tatt beslut på fel grunder? Hade du kunnat "köpa ner" dina investeringar (rasar en aktie, kan man köpa upp till det billigare priset, om man tror på en uppgång igen, för att "minska förlusten" eller t.o.m göra förlusten till en vinst). Hade du kunnat sälja av dina investeringar tidigare för att minimera förlusten? Skulle du behållt aktien längre för att vända förlusten till en vinst?

Följer du de målen som du satt upp? Man kan med enkla beräkningar se, om man följer den avkastning som man satt upp. Vad hindrar dig från att nå målet du satte upp?

Det finns en uppsjö av böcker om stora investerare som verkligen lyckats, men kanske det kunnat vara nyttigt att läsa en bok om någon som förlorat allt, för att snarare undvika fällorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar